01 aug 2014

Zomerbeestjes …

Tips en tricks tegen overlast


De zomer van 2014 werd al vooraf gegaan door een erg warme voorjaar en ook nog eens een korte winterperiode. Een goede zaak voor alle insecten! Maar ook insecten kunnen heel wat overlast bezorgen. Daarom geven we hier enkele eenvoudige, originele en nuttige tips om deze zespotige wezentjes te weren.

Muggen

Deze beestjes hebben een hekel aan citroengras, pepermunt, rozemarijn, lavendel en eucalyptus. Sprenkel wat druppels etherische olie op uw hoofdkussen en lakens en er staat u geheid een rustigere nacht te wachten. Zet u deze planten in uw tuin, dan zullen de muggen deze plaats mijden.

Een ander leuk middeltje is een grote plastic zak, gevuld met water. Blaas de zak op tot een ballon en hang hem op. De zak werkt als een soort spiegel waarin de mug (of de vlieg) zichzelf vergroot ziet. Ze zal zich rot schrikken en wegvliegen.

Raakt u gestoken, dan kunt u de jeuk verminderen met een insectenpen of zalfje, maar ook een beetje citroensap of azijn verricht wonderen.

Wespen

Wespen kunnen de gezelligheid van een heerlijk etentje in open lucht danig verstoren. Hou ze eenvoudig op een afstand met wat koffie: doe de koffie op een zilverpapiertje en leg dat boven een theeverwarmer. De geur van de smeulende koffie zal de wespen verjagen.

De angel van een wesp is naaldvormig en blijft niet in uw huid achter. Hierdoor kan een wesp meerdere keren steken. Bent u geprikt, dan verlichten deze trukjes de last:

  • smeer wat ammonia of onverdund afwasmiddel op de beet;
  • leg een aspirientje op de beet. Het gif trekt uit de steek in het tablet en de verdovende stoffen van het tablet trekken in je steek;
  • kras wat inkt van een balpen over de beet.

Teken

Teken, u kunt ze maar met moeite vermijden als u graag in het hoge gras of bos vertoeft. De beste bescherming is aansluitende kleding met lange mouwen en pijpen dragen. U insmeren met een tekenwerend middel helpt natuurlijk ook.

Controleer uzelf na een wandeling in de natuur. Vindt u een teek, dan kunt u hem met een pincet verwijderen. Let erop dat u het ganse beestje mee hebt!

Vliegen

Vliegen doen u niets maar de meesten vinden het wel vervelende en ongewenste huisdieren. Een bakje water met kruidnagels of een scheutje azijn op uw salontafel zou deze beestjes ervan weerhouden uw huis als habitat te kiezen.

Een potje basilicum op de vensterbank houdt hen overigens uit uw keuken.